|
|
|
Ez a picinyke, szögre emlékeztető szárított bimbó a világ egyik legrégebbi és legnépszerűbb fűszere. Elengedhetetlen eleme a kompótoknak, kihagyhatatlan a forralt borból, és egy jó almás pite se készülhet nélküle.
Ki gondolná ma már, hogy régen háborúk dúlta... |
2024-02-11 22:47:35 |
|
|
|
|
|
|
A 16. század füvészei flos solisnak, napvirágnak, corona solisnak, nap koronájának, sőt solsequiumnak, nap követőnek keresztelték el.Latin szaknyelvi neve, a Helianthus (helios - nap) ugyanezt jelenti. Nálunk is sokáig napvirágnak, nem egészen helyesen naprafordulónak, majd 1787-től napra... |
|
2018-07-04 15:58:50 |
|
|
|
|
|
|
Cahokia a 19. század kezdete előtti Észak-Amerika legnagyobb települése volt, ma már csak régészeti lelőhely és történelmi emlékhely.
Cahokia halmokból, terekből, sáncokból és lakóövezetekből álló épületegyüttes volt a mai Illinois államban, a Mississippi folyó kö... |
2018-05-10 20:28:59 |
|
|
|
|
|
|
Forró csoki - a megunhatatlan
Amikor zúzmarás reggelen az ablakon kitekintve már előre fázunk, vagy nap végén végre meleg otthonunkba lépünk, egy bögre forró csokoládé csodát művelhet. Egyszerűen elkészíthető, sokféleképpen ízesítheted, megunhatatlan!
A csokoládé - azon kívül, hogy finom - sok ezer éve ismert vágyfokozó, afrodiziákum: állítólag Casanova is... |
|
2018-03-24 00:41:20 |
|
|
|
|
|
|
A sárgarépa (Daucus carota subsp. sativus) egyik kiemelt zöldségnövényünk, amelyet már a görögök és a rómaiak is termesztettek. Régóta ismerjük és termesztjük, s ezt igazolják Ibn Al Avam, arab tudóstól származó XII. századi feljegyzések is, aki különbséget tett a különböző répák között.
Hiteles információk szerint közép-ázsiából került Európába, amelyben a mórok és a spanyolo... |
|
2016-03-01 20:56:28 |
|
|
|
|
|
|
Rendkívül egészségesek és táplálóak a belőlük készült ételek!
Értékes fehérjetartalmukon kívül vitamin- és ásványianyag-tartalmuk miatt évszakoktól függetlenül hetente legalább egyszer ehetnénk belőlük.
Csicseriborsó
A csicseriborsó származási helye nagy valószínűséggel a Közel-Kelet vagy a mediterrán régió. Ezeken a területeken, továbbá Indiában ... |
2016-01-20 15:54:37 |
|
|
|
|
|
|
...
A hüvelyesek közül a babfélék fogyasztása igencsak elterjedt hazánkban, ám acsicseriborso szintén ehhez a családhoz tartozó csicseriborsóról ugyanez már nem mondható el. Íme, néhány fontos szempont, miért is érdemes enni belőle!
Honnan is jött?
A csicseriborsó származási helye nagy valószínűséggel a Közel-Kelet vagy a mediterrán régió.... |
2015-11-16 19:08:22 |
|
|
|
|
|
|
Mikor a spanyolok Cortez vezetésével 1520-ban elfoglalták Mexikót, megismerkedtek egy itallal, melyet az indiánok csokolátlnak neveztek. Hernandez, spanyol tu... |
2015-11-11 17:24:17 |
|
|
|
|
|
|
Az örökzöld rozmaring
A grillpartik sztárja, a mediterrán hangulat hírnöke az örökzöld rozmaring. Az ókorban gyógyászati célokat szolgált, ma már inkább az íze miatt fogyasztjuk.
A Földközi-tenger térségében és Portugáliában őshonos rozmaring használata nem meglepő módon az ókori egyiptomiakig nyúlik vissza. Az egyiptomiak az ételeik ízesítése mellett a fá... |
2015-10-03 22:13:30 |
|
|
|
|
|
|
Padlizsán, tojásgyümölcs, törökparadicsom
Tojásgyümölcsnek, török- vagy kékparadicsomnak is nevezik, Erdélyben vinete vagy vinetta. A Közel-Keleten ez a szegény ember kaviárja.
Ez a burgonyafélék családjába tartozó zöldség egyenesen Kelet-Indiából került hozzánk, ahol már évezredek óta termesztik, és hihetetlen sokféle méretben és színváltozatban előfordul... |
2015-09-17 22:15:59 |
|
|
|
|